Als mens kun je je haast niet voorstellen wat we zonder onze oren zouden moeten. Dit geldt nog erger voor honden! Dit komt omdat honden hun oren niet alleen gebruiken om te horen, maar ook om bijvoorbeeld te communiceren met elkaar. Als hondeneigenaar is het je verplichting om de oren van je hond goed te onderhouden om de honds zintuigen zo goed mogelijk te laten werken. Daarnaast is het belangrijk om de oren van het beest goed in de gaten te houden. Een hond gebruikt de oren als non verbaal communicatiemiddel, niet alleen naar andere honden toe maar ook naar jou als eigenaar van de hond! Het is belangrijk om deze non verbale signalen te zien en te begrijpen.

Oorsmeer

Oorsmeer bij honden komt helaas veel voor. Oorsmeer is een samensmelting van verschillende substanties die tezamen komen tot een stroperige vloeistof die zich ophoopt in de oren van de hond. De opgehoopte oorsmeer in de oren van de hond is een broeinest voor bacteriën en hier kunnen diverse ziekten ontstaan als er niet op tijd wordt opgetreden! Een voorbeeld van een ziekte die kan ontstaan als gevolg van oorsmeer in oren van de hond is oormijt. Dit zijn beestjes die zich nestelen in het oorsmeer en enorm veel jeuk voor de hond kunnen veroorzaken. Gelukkig zijn oorsmeer en oormijt bij honden wel gemakkelijk te herkennen. Als de hond bijvoorbeeld buitengewoon veel met zijn kop naar één kant hangt, met het oor naar beneden kan dit duiden op oorsmeer. Als je dit signaal gemist heeft en er al oormijt in de oren is genesteld, dan kun je de oormijt herkennen aan het feit dat de hond veel meer dan normaal aan zijn of haar oren krabt. De ophoping van oorsmeer kan, net als bij mensen, voorkomen worden door af en toe de oren schoon te maken. Je kunt dit met een wattenstaafje doen, maar om je hond tegen onverwachte pijnscheuten te beschermen kun je gebruik maken van een speciale oorreiniger voor honden. Deze wordt in de oren van de hond gespoten en zorgt ervoor dat het oorsmeer uit de oren zal verdwijnen.