Vind jij het na afgelopen jaar ook zo lastig om vol vertrouwen het nieuwe jaar in te gaan en nieuwe voornemens te maken? Er zijn een heleboel tradities die je nu wel kunt uitvoeren. Zo als de Deense traditie waarbij je letterlijk het nieuwe jaar inspringt.

Dit jaar is geen vuurwerk. Een zegen voor alle dieren dus misschien vinden we dat niet zo erg. Maar ook geen rondje door de buurt, geen hand en drie zoenen bij de beste wensen. Maar wel wensen natuurlijk. En… nieuwe tradities. Nieuw voor jou waarschijnlijk want sommige tradities zijn in het buitenland al eeuwen oud.

Springen letterlijk het nieuwe jaar in

Het jaar “induiken” zit er niet in. Daarom is de Deense traditie echt een aanrader. Daar springen ze namelijk het nieuwe jaar in. Een stuk minder koud dan onze Nieuwsjaarsduik die nu niet door mag gaan. Net voor middernacht ga je hiervoor op een stoel staan en om er klokslag 12 spring je er allemaal het nieuwe jaar in. Wedden dat lachen gegarandeerd is, een beter begin kun je je dus niet wensen.  Bij gebrek aan een stoel springen de Denen trouwens ook wel gewoon zo in de lucht, dus dat is ook een optie.

Wens het cadeau

Je naasten het allerbeste wensen kan ook op een bijzondere manier. Bij deze wenstraditie geef je elkaar om middernacht speciaal uitgezocht cadeautje waarmee je de ander iets toewenst. Wens jij een jaar waarin je met je lief weer kunt reizen? Geef dan een mooie reistas of rugzak cadeau. Gun je iemand meer financiële ruimte, dan geef je een portemonnee. Schooltassen staan voor mooie cijfers of geslaagde examens. Een zakelijke Burkely tas voor succes in het werk en de mooie Ted Baker tas voor meer sociaal leven en uitjes.

Subtiele verborgen wensen

Heb jij wensen maar hoeft niet iedereen ze direct te weten? Dan is de Mexicaanse traditie je op het lijf geschreven. Mexicanen geloven dat de kleur lingerie je wensen laat uitkomen. Draag je tijdens de jaarwisseling witte lingerie dan brengt je dat gezondheid. Rood staat voor het verlangen naar een nieuwe liefde en geel voor betere financiële omstandigheden. Ach uitproberen kan geen kwaad toch.

Zonden vergeven

Heb jij nog wel wat op je kerfstok? Neem dan de Japanse traditie maar over. In boeddhistische tempels in Japan wordt namelijk rond middernacht 108 keer de bel geluid. Dat staat voor de 108 zonden. Elke keer dat de bel luidt wordt er één zonde vergeven. De Japanners geloven er heilig in dat na het luiden van de bel hun zonden zijn kwijtgescholden en ze met een schone lei het nieuwe jaar in kunnen.

Borden gooien

Weten we al jaren dat de Grieken borden kapot gooien voor geluk, doen ze dat in Denemarken op 31 december. Het servieswerk gooien ze alleen kapot voor of tegen het huis van de buren. Hoe meer scherven jij de andere dag op je mat vindt, hoe meer geluk gaat krijgen in het komende jaar. Je buren even laten weten dat je met deze traditie begint is misschien wel handig. Voor het geluk omdraait in een burenruzie. Je kunt ook de traditie van Nieuw-Zeeland oppakken. Daar gooien ze niet met borden maar slaan ze rond middernacht pannen tegen elkaar om zo de duistere geesten weg te jagen.

In Zuid-Afrika doen ze het nog iets groter. Daar gooien ze oude meubels uit het raam. Dit staat symbool voor het oude dat over is en weg gaat, terwijl het nieuwe jaar ervoor in de plaats komt. Heel veilig klinkt het niet dus misschien moet je het bij het slaan met pannen laten.

Liedjes sturen

Nog een leuke nieuwe traditie is liedjes uitzoeken en naar elkaar sturen. Met de liedjes kun je iemand iets toewensen maar ook het jaar afsluiten. Om beurten draaien op de avond zelf kan natuurlijk ook. Of je er uitleg bij geeft, bepaal je zelf. Vier je de avond met je gezin, vraag dan iedereen vooraf een playlist te maken. Succes gegarandeerd.