We denken al voor een betrekkelijk lange tijd dat, wanneer het processierupsseizoen er eenmaal op zit, wij en alles en iedereen om ons heen vrijwel meteen klaar zijn met het kleine, harige beestje. In werkelijkheid is dit helemaal niet het geval. Wij als mensen ervaren klachten als jeuk en een branderig gevoel door het beestje, maar in de meeste gevallen hebben we het alleen maar van mensen om ons heen gehoord. Los van de mens, hoe zit het eigenlijk met dieren in combinatie met de eikenprocessierups? Het is handig om dit even te gaan bestuderen. Daarom lees je in dit artikel ook alles wat je moet weten over de combinatie tussen jouw (huis)dieren en het kleine, harige beestje dat binnenkort weer voor de deur staat.

Klachten bij mensen

Zoals al even kort beschreven ontstaat er vaak een branderig/jeukend gevoel wanneer iemand in contact komt met een eikenprocessierups. Dit gevoel ontstaat door de brandhaartjes die de processierups overal heeft zitten. In de meeste gevallen zijn deze rupsen gemakkelijk te ontwijken, maar in bepaalde perioden in het jaar kunnen ze zomaar uit een boom vallen.

De eikenprocessierups komt, zoals de naam eigenlijk al verklapt, vooral voor in eikenbomen. In de periode van half mei tot half juli zie je vaak een rood-witgekleurd lint aan eikenbomen hangen: dit dus uiteraard om jou ervan bewust te maken dat het beestje met de brandhaartjes hier zit. Als je goed kijkt in de ‘besmette’ bomen, kun je soms zelfs het nest zien zitten. Een soort zak met verschrikkelijk veel kleine rupsjes staart je aan…

En dieren dan…?

Gelukkig weten we als mens heel goed dat we in bepaalde perioden extra voorzichtig moeten zijn en eikenbomen moeten vermijden. Wanneer je een huisdier hebt is dit uiteraard niet altijd te controleren, maar het moet vrijwel meteen duidelijk zijn dat je jouw hond niet gezellig meeneemt naar een bos vol eikenbomen.

Ook dieren als paarden kunnen last hebben van de processierups. Het contact tussen de eikenprocessierups en het paard gaat in principe net zo makkelijk als dat het bij mensen gaat. Wanneer jouw paard onder een eikenboom staat, kan het zomaar in contact komen met het harige beestje. Extreme jeuk en bepaalde zwellingen op de huid zijn vaak de gevolgen. Ook wanneer je jouw paard hysterisch ziet rondrennen, is dit zeer waarschijnlijk een teken dat het in contact is geweest met een processierups.. Wees dus alert op jezelf en op je dieren!